Lands identitet

 
Jag har alltid vågat stå för att jag är svensk rak in i hjärtat och ut. Jag har inte lärt mig finska, inte tagit finskt medborgarskap och inte har jag sett mig själv som ålänning eller finsk heller. Nej, jag svarar automatiskt att jag är från Oxelösund. Men just idag av alla dagar kunde jag inte känt mig mer åländsk eller finsk. Håret var precis sådär som man inte vill att det ska vara och jackan den har jag glömt hemma i finland. Jag kliver in i skolan med en munktröja, en mössa(för att döjla vad som händer på huvudet egentligen) och en ryggsäck, som bevis på att jag städigt är på resande fot.På rasten så vill några nya klasskompisar att jag ska lära dem enkla uttryck på finska. Jag drar sådär självsäkert några meningar, men om mina vänner hemma skulle hört mitt uttal så skulle de nog antagligen skratta åt mig. På lektionen ska vi sedan göra en improvisation om utvecklingsteorin behaviorism. Jag får då anta rollen som en flicka vid namnet Paivi som är invandrare från finland. Jag antar en finlands svensk dialekt och smyger in några av de få orden jag kan på finska. Lärarna skrattar och vi lyckas verkligen få den här finska invandraren paivi att komma till liv. Efter att jag klivit ur rollen som Paivi så kliver jag in i rollen som mig själv och kliver på en buss till Åland. Så här sitter jag på en färja någon stans på Ålands hav, en svensk med åländska inslag.
Glad valborg eller som ålänningarna säger glada vappen!
 
 
 
 
 lite där och lite här och mycket i mellan


Hur mycket hinner man göra på en dag? Svaret är väldigt mycket! Hur många roliga saker hinner man med på en dag? Svaret är hur många som helst men denna dag två saker. Det kommer närmare och närmare det där stora, jobbiga och stressande, nationella proven. Med en gul penna ,som jag ser är väldigt tuggad på, skriver vi första delen av engelska nationella. Svetten började inte rinna som den oftast gör men hjärnan på vakt hela tiden. Det fanns en bra sak som kom ur den här hela löjliga iden om nationella, vi fick sluta redan halv 10.  Så jag och Therese gick hem under prat, fågelsång och solljus. I min lägenhet hamnade vi för att sedan under eftermiddagen spendera det mest roliga och annorlunda äventyret. Man brukar säga att man inte ska ta med sig arbetet hem, Therese och jag råkade glöma dessa ord idag. Så vi hade frukt stund och sedan var det dags för att fara in i fantasins värld i lekparken. Under färden så ramlade vi nästan i skratt, för helt plötsligt satt jag ju där på en gunga barfota och gunga högt mot himlen. Therese tryckte bild efter bild och jag som sitter där barfota på gungan ser ut som att komma från en bild ur någon av Ernst Kirchsteigers böcker. Vi frågade oss själva gång på gång är detta ett tecken på att vi är lite knasiga eller att vi är sanna BF elever? Vi bestämde att den senare svaret var bättre! Den andra roliga saken som kan komma ur en vacker dag som denna är lite träning.  Jag försökte vara modig och testa på ett nytt pass på friskis och svettis, men det blev pannkaka av det. Delen med styrka var helt okey, men när vi kom till konditionen.... jag fick inte ens någon puls! Men detta kan fortfarande räddas, med en promenad i kvällssolen kring hästahagarna på ridskolan.  Så hur mycket hinner man göra på en dag? Det beror på dig. Hur många roliga saker hinna man med på en dag? Det beror på vad du gör av dagen!
 
 
 
 
 
 
 
 

På ett berg

Ibland finns det sådana vackra ögonblick i livet. Det finns många vackra ögonblick i livet, vi märker dem inte ens ibland. Men idag upplevde jag ett tydligt vackert ögonblick. Att få sitta på ett berg, där det är tyst inte ens en fågel som sjunger. Jag kan sitta där med mammas nya picknick muggar lyssna på ingenting och inte se på något annat än det som finns inom mig och framför ögonen.

Kanske sakta bläddra i en bok och läsa lite högt ur den för mamma. Men annars är det tyst och jag kan tänka på allt som jag inte hunnit med annars. Ibland så går man med så mycket tankar som man undrar över utan att tänka på dem. Invecklat? Ja, kanske en anning men invecklat är det som kryddar livet. Jag kan tänka ifred om jag behöver kan jag nämna några ord till mamma som sitter bredvid. Men oftast räcker det att bara sitta och tänka.